Het begin van Mind Your Stress

Op Schiphol klinken de woorden “mind your step” als je op een van de loopbanden staat die Schiphol rijk is. Op vakantie gaan is een wel bekende manier om uit de dagelijkse sleur en de daarbij horende stress te ontsnappen. Voor mij was dit de inspiratie voor “Mind Your Stress”. Los van het feit dat ik zelf graag op vakantie ga zie ik de parallel met de boodschap op Schiphol. Als je op de loopband niet goed op let waar je loopt dan zal je van de loopband “vallen”. Let je niet genoeg op je stress, dan zal je ook t.z.t. een keer komen te “vallen”. Dit blijkt ook wel uit de (voor mij) schrikbarende cijfers dat in 2022 bijna 2/3 van de Nederlandse bevolking last had van een beetje tot heel veel stress.

Begrijp mij niet verkeerd want over stress praten is voor velen niet het leukste onderwerp en het wordt juist vaak in een kwaad daglicht geplaatst. Maar stress is een enorm mooie tool die je lichaam rijk is. Stel, je reist met de trein en je hebt weinig tijd voor je overstap. Dan is de stressreactie in je lichaam fantastisch! Wat adrenaline door je lichaam, een hogere hartslag, een hogere afgifte van glucose zodat je genoeg brandstof hebt. Allemaal onderdelen waardoor jij in staat bent om je aansluiting te halen, yes!

Maar als je niet genoeg aandacht hebt voor je stress kan dit juist ook nadelig voor je lichaam (en mind) zijn. Je hoeft immers niet de hele dag in staat te zijn om een aansluiting van de trein te halen. Toch zijn wij in de hedendaagse samenleving juist bijna altijd in deze “aan-stand”. We moeten hard en vele uren werken, daarnaast nog sportief zijn, een goede partner, een fantastische ouder en ga zo maar door. We rennen van hot naar her waarbij het kan gebeuren dat men “omvalt” omdat er te weinig aandacht is geweest voor stress.

Tijdens de corona periode ben ik op zoek gegaan naar methodes die het menselijke lichaam kunnen ondersteunen om zelf meer controle te houden over hoe hun lichaam reageert op stressvolle momenten. Een van deze methodes is de Wim Hof Method, a.k.a. “The Iceman”. En door deze methode heb ik de kracht van ademhaling ontdekt, voor mij de vriend die een ieder altijd bij zich heeft.

Stress is iets complex waar nog veel te weinig over bekend is. Is het iets lichamelijks of is het iets mentaals. Een combinatie van beiden of juist het “kip en ei” verhaal? Waar ik wél overtuigd van ben geraakt is dat je je lichaam hier in kunt trainen. Hoe het er mee om gaat, hoe het er op reageert en hoe jijzelf er voor kan zorgen dat je niet “omvalt”.

Is dit iets waar ik jou bij kan helpen? Dan hoor ik graag van je!